Idén 2019-ben talán az egyik legtöbb kérdést felvető VOLT-Fesztiválnak indultunk neki június 25-én Sopronban a Lővérekben, hiszen több változáson is átesett a feszt. Mezei ingyenélő Indexes sajtós jegye helyett a saját bérlet váltását és a nulla jegyzetelést választottam, hogy aztán pár nappal később szub és objektív véleményt egyaránt tudjak alkotni. Ha már az összes sajtótájékoztatót négyszer néztem vissza, egyszer másfélszeres gyorsításban, mert már el tudtam mondani én is a szövegeket.

Kezdjük az elején: Idén kapott egy fasza közművesítést a terület, az áramellátás idén is aggregátoros megoldás volt (fiatalabbaknak: az aggregátor nem egy szexjáték). A területet el kellett külső okok miatt költöztetni laza 2-,3-,400 méterrel, ami egyesek szerint nettó hangulatvesztéssel járt, bár én ezt nem vettem észre kifejezetten, noha én sem először jártam ott.

A megérkezés sem volt zökkenőmentes, hiszen egy laza kilométert kellett sétálni a parkolótól sátorral, táskával, másik táskával, kisszékkel, zsebre rakott szűzlányokkal, hogy biztosan csurranjon cseppenjen valami. A hűvös 36 fokot kb. négy napernyővel próbálták megoldani 1500 emberre, ami annyit hatott, mint Shaquille O’Nealre Piper Perri. A beengedés viszont pontosan kezdődött el, és ha nem a rossz rudakat hozom el a sátorhoz, kifejezetten boldog ember vagyok, viszont ha valaki balfasznak áll, ne csodálkozzon, ha kiröhögik. Szerencsére jó ismerősi kör pakolt körénk, így későbbiekben mindig volt kivel bulizni, akkor is, ha a haverok szanaszét voltak.

5 tipp fesztiválozóknak

Pro tipp egy: rakd el a telefonod a rákba. Egyszerűen semmi szükség nincs rá, a sör is valahogyan jobb ízzel gördül le a torkodon, nem mellesleg nem te vagy a nettó paraszt, aki miatt nem lehet bulizni, mert ő telefonnal hadonászik, szóval megkíméled magad a felesleges szempillarebegtetéstől.

Pro tipp kettő: legyen nálad tartalékpénz, mert egy este könnyen elhagysz 40 ezer forintot, mondjuk ez szerencsére nem én voltam.

Pro tipp három: használd a meeting pontokat, és a telefonos probléma is könnyen megoldódik, hiszen ha a haverod nem lát éppen hármat, akkor türelmesen meg tud várni ezeken a helyeken.

Hogy szó is érje a ház elejét, kicsit idegbajosak lettünk, mikor kiderült, hogy körbe kell kerülni az egész fesztet a másik bejáratig, mert a 0. napon csak 2 színpad üzemel. A sör nem horribilis összegben lett mérve: 640 egy korsó, a Plázson a 4 decis 1000 forint, csak szólok.

Felmerül a kérdés, ha szegényember fesztiválja, miért nem Strand, ha nagy feszt, miért nem Sziget/Sound? Erre rengeteg verzió létezik, ha válaszadásra kerül a sor, az első, hogy a Strand csinált fesztivál, aligha kialakult, inkább egy megengedett büdzsének köszönhető a létezése. A Sziget egész egyszerűen egy középosztálybeli magyar fiatalnak (na meg a szüleinek) nehézlégzést és szívfaszt okoz, ha az árakat nézzük, hiszen a 100 000 forintos bérlet a lélektani határt egy laza 40-el ugorja meg. Nem mellesleg a headlinerek mellett olyan neveket hallgathat az ember, akikre akkor sem kattintana az ember, ha a YouTube recommended már 2 hete azzal molesztál.

A Sound nagyon egyszerű: nem szól többről, mint telefonozásról és pénzköltésről. Totál demoralizáló, hogy az ember áll egy helyben a bridgeknél, és amikor jön a baszatás, a telefont lóbálja, mintha atom nagy buli lenne, közben pedig semmi. A pogót meg hagyjuk is, bár egyszer mindenkinek el kell jutnia. És ez nem jelenti azt, hogy valakinek nem lehet életreszóló kaland, de nekem a millió képernyő elviselhetetlenné tette a történetet, mivel nincs kellő mennyiségű követőm, hogy valamit számítson is nekem, hogy a füstszívókat vakuzzam szarrá.

Pro tipp négy: minden időjárási viszontagságra készülj fel, a naptejtől a gumicsizmáig. Erre idén szerencsére nem volt sok szükség, de a biztonság mindig jobb.

Az új hely számomra tökéletes volt, a vécék is többször lettek takarítva, mint átlagban, valamiért kevesebb részeg emberrel találkoztam (vagy én is többször voltam az), nagyjából a fellépők is értek egy 10/7-est. A Black Eyed Peas megmutatta, hogy bár 2012-ben is cikik voltak, mégis atomjót lehet rá bulizni.

Pro tipp öt: Ha napijegyes vagy, nem kell lenézni azokat, akik már egyszerűen lusták kinyalni magukat önjelölt pornószínészarcúra, és tudnod kell, hogy a világ és a rendezvény nem csak érted van, noha érted is.
Fontos megjegyezni, hogy a bérletes közönség olyan békés, már már Woodstock-i hangulatban egzisztált, hogy a képbe tényleg csak a napijegyesek rondítottak bele, akik például agyvíznek tökéletes forráspontot találnak azzal, ha az ember párján nyomják el a cigarettacsikket.

photo: Bodorkós Máté

Visszatérve a fellépőkre

Ha a nevek nagysága nem is, de a színpadi elosztás és a napi programbontás hibátlan volt, egy unalmas percet nem lehetett találni, vagy pedig pont annyit, amibe egy vacsora és két sör belefért folyóügyekkel egyetemben.
A propagandafesztivál címkéről lehetne valamit írni, de sajnos sem kedvem nincs hozzá, sem jelentőségben nem számított bent akkora lufinak, mint amekkorának kintről látták. Ezerszer felháborítóbb volt, amikor reggel 9-kor csak vegán kaját lehetett kapni (persze ez nem baj, meg píszáut, csak ne egyék meg mindig a kajám elől a kaját), és a 450 forintos víz, és csak a negyedik napon jöttünk rá, hogy sok helyen a repohárba viszont ingyen kap az ember ivóvizet.

Az árnyék hiánya a sátraknál is egy jó ok a bulizásra, viszont csomó pihenőpont volt, így tényleg az nem aludt, aki nem akart eléggé, inkább a feltűnési viszketegségtől panaszkodási rohamai voltak. De tényleg, senkit nem zavar, ha éppen a food-truck árnyékában fekszel rövidgatyában, tapasztalat.

A Telekom odatette

Még egy külön bekezdést érdemel a Magenta Secret, ami egy chatboton keresztül privát, VIP-bulikat adott a tehetetlenebbeknek, ott egyetlen hátulütő a sztárfellépő késése volt, de megjelent a Cloud9+, zenélt Lotfi Begi, de a Brains zenekart is el lehetett csípni a napi cselendzs után a kód beírásával.

Összesítve egy maradandó élmény, és valami újnak a kezdete volt az idei Volt, a hibákat pedig a szervezés és a (régi, de) új fesztivál gyermekbetegségeinek tudtam be.

Jövőre ugyanúgy, ugyanott, adjatok sajtós jegyet légyszi.

Varga Vencel /Corporation Z