Napjainkban komoly problémát jelent a gyermekek, fiatalok körében a videójáték-függőség. Sajnos ismerős kép, nálunk Magyarországon is, a képernyőkre hosszú órákig meredő gyerekek látványa, ami akár mentális- és viselkedési zavarokhoz is vezethet, de még súlyosabb következményei is lehetnek.

Kínában kiskorú halálos áldozata is volt már a tipikus XXI. századi függőségnek. Ennek próbál gátat vetni a kínai kormány, mostantól ugyanis csak heti 3 órát videójátékozhatnak a gyerekek.

A kínai állami médiához tartozó Xinhua portál hétfői híre szerint Kína Nemzeti Sajtó- és Kiadó Hivatala (NPPA) nemrég kiadott egy közleményt, amelynek célja, hogy megfékezze a videójáték-függőség terjedését a kínai fiatalok körében. A közlemény szerint a videójáték szolgáltatók 18 év alatti felhasználóik számára csak 1 órás játékperiódust engedélyezhetnek helyi idő szerint este 8 és 9 óra között pénteken, szombaton és vasárnap, valamint munkaszüneti napokon.

Emellett az állami sajtóhivatal a szabályok szigorúbb betartását is sürgeti: előírja, hogy a játékosok saját névvel regisztráljanak és jelentkezzenek be a játékportálokra, a szolgáltatók pedig nem engedélyezhetik a játékot azoknak a felhasználóknak, akik nem tesznek eleget ezeknek az előírásoknak.

„Érthető és elfogadható, hogy korlátozzuk a kiskorúak online játékidejét, ugyanis olyan játékok is vannak, amelyek aktívan hozzájárulhatnak a fejlődésükhöz: ilyenek a sportok, a programozás és a sakk” mondta el a kínai portálnak a sajtóhivatal képviselője.

Kína 2019-ban új irányelveket vezetett be annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a 18 év alatti felhasználók éjjel videójátékozzanak. Júliusban került napvilágra a hír, hogy a Tencent, Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, és a világ legnagyobb videójáték cége arcfelismerő szoftverrel akadályozza meg, hogy éjjel 10 és reggel 8 óra között videójátékozzanak a gyerekek.

Halálesetek a videójáték miatt

Beperelte egy kínai házaspár a World of Warcraft videojátékot készítő Blizzard Entertainment vállalatot, mert tizenhárom éves fiuk haláláért a játékot okolják. Nem ez az első eset, hogy a gyászolók szerint játék áll haláleset hátterében: idén augusztusban a Starcrafttól kapott szívinfarktust egy dél-koreai férfi, júniusban pedig agyvérzés végzett egy orosz kisfiúval, aki napokon keresztül játszott egy játékteremben. Magyar eset eddig nem történt. (Index)

CorporationZ
Forrás: HyperBeast