Colin Kaeperinik többszörösen írt történelmet. A melőzött NFL játékos-t  a Nike egy zseniális movement főszereplőjeként maga mögé állította, és egy hihetetlen motiváló reklámszpottal elvarázsolták a világot. A Nike azonban most a Függetlenség napjának tiszteletére piacra dobott egy,  a szélsőjobboldai csoportok szimbólumának tartott “Betsy Ross zászlóval” díszített lépőt. Többek közt Colin Kaepernik felhívására visszahívták a sokak által kritizált sneakert a polcokról.

Az Air Max 1 USA sneakert a Függetlenség napjára emlékezve dobták a piacra, a történelmi Betsy Ross zászló van rajta, a 13 csillag azt a 13 kolóniát jelképezi, amelyek kiharcolták függetlenségüket Nagy-Britanniától. Több szélsőjobboldali csoport is fő szimbólumának tartja a zászlót. Sokak szerint  egy olyan korszakot jelképez, amikor még rabszolgaság volt az államokban.

Az ismert világmárkát gyártó cégtől többek között a Nike saját reklámarca, Colin Kaepernick, egykori NFL irányító kérte, hogy távolítsa el az ominózus cipőt a polcokról. A volt sportoló, ma már inkább politikai aktivista korábban amiatt vált híressé, és lett rendkívül megosztó személyiség az Egyesült Államokban, mert a feketék elleni rendőri brutalitás ellen demonstrálva még 2016-ban térdepelve hallgatta végig a himnuszt egy meccs előtt. Tettét európai klubok kezdték utánozni, többek közt a Dárdai Pál által vezetett Hertha BSC. Ezután karolta őt fel a Nike, és kampányával az álmok megvalósítására buzdított mindenkit.

Több konzervatív politikus szerint a cég túlzásba viszi a politikai korrektség alkalmazását, volt aki egyenesen hazaárulásnak tartja a cég lépését. Doug Ducey, Arizonai republikánus kormányzót is eléggé felzaklatta a Nike lépése, szerinte a cég folyamatosan befeketíti az amerikai történelmet. Twitter üzenetében azt írta többek között, hogy kezdeményezni fogja az Arizonai Kereskedelmi Hatóságnál, hogy minden pénzügyi támogatást vonjanak vissza a cégtől, amit a Nike tervezett Phoenix közeli gyárának létesítéséhez adtak volna.

Forrás: adage.com, Bloomberg News
Corporation Z