A 16 éves Kropkó Márti a katari World Beach Game negyedik helyezettje enged nekünk betekintést a közel-keleti arab emírségbe. Márti az ország triatlon igérete, és nyitott szemmel a világban járva Katarról írt egy kis összefoglalót.

“Lenyűgözött ez a hely, a kultúra, a végtelenül kedves, barátságos, udvarias, vendégszerető emberek, az épületek, az ételek. Mecsetek, köztük a Péntek Mecset és az Arany Mecset is. Ahhoz, hogy ezekbe bemehessek, Abaja-t (muszlim köpeny, szerk.) kellett viselnem. Mindig is kíváncsi voltam milyen is benne lenni.

A semmihez sem fogható méretű és kialakítású könyvtár tele volt élettel. Mindenféle korú tanulók tanultak, a legalább 100 ingyenesen használható laptop és számítógép előtt. Az összes nyomtató, sőt 3D nyomtató is mind ingyenesen használható. Külön tanulószobák is vannak kialakítva, persze kávézók is. Az alsó szint egy márvány labirintus, melyben gyönyörű és nagyon régi és értékes könyveket állítottak ki.

A középső szint egy hatalmas könyvtár és a felső szinten találhatóak a tanuló helyiségek, valamint egy színpad. Másfél órát sikerült bent töltenem, de nem éreztem elégnek, annyira lenyűgözött.

A SIDRA-ban a gyermekkórház előtti szoborcsoport, mely a születésünk előtti életünket mutatja be, szintén nagyon megérintett. Van itt egy hatalmas lovarda (de elképzelhetetlen méretű), benne 70 m-es uszodával a lovaknak, és teljesítménydiagnosztikával, laktátteszttel stb. szintén a lovaknak.

Az óvárosi piacon óriási az élet, még éjjel 1-kor is kisgyerekes családokkal van tele. Nekünk furcsa, de ők a meleg miatt ilyenkor tudnak kint lenni a szabadban. A piacon külön részlegek vannak, nekem az állatos tetszett a legjobban. Az emír hatalmas palotája a város közepén áll, nincs elzárva az emberektől.

A Pearl egy olyan városrész, ami egy mesterséges sziget, és a leggazdagabb emberek élnek ott. Itt láttam egymással szemben a Ferrari és a RollsRoyce szalont.


Ezen a részen egy komplett Velence városrész fel van építve. A lámpaoszlopokon Bose hangszórókból szól a halk komolyzene. Itt van a zenélő lépcsősor, amit természetesen ki nem hagyhattam.

Hatalmas bevásárlóközpontok is vannak természetesen, bennük velencei hangulat, csatornák és gondolák. Vannak szabadtéri utcák, melyeket a talaj felől hűtenek klímával.

A strandon a vízhez vezető deszkajárdákat folyamatosan seprik, annak ellenére hogy, ha egyetlen ember is végigmegy rajta, újra homokos lesz. Szinte mindenhol ingyen golfkocsik állnak rendelkezésre sofőrrel, akik bárkit elszállítanak. 2×7 sávos utak sem ritkák. A benzin 140Ft körül van literenként.

Az atlétika VB-n a hőség miatt a maraton rajtját éjfélre tették, de egymástól kb. 10 m-re telepített hatalmas oszlopokról óriási reflektorokkal nappali fényt csináltak 42 km-en át.

Nagyon különleges juicebarok vannak. Én többek közt avokádo, kókusztej, vaníliafagyi keveréket ittam, illetve gránátalma levet. Mindegyik hihetetlen finom volt. Minden étel és ital nagyon természetes és finom.

A parkolás mindenhol teljesen ingyenes. Bent a belvárosban is. A sima metróaluljáró csillogó márvány, márványképekkel.


Az utcák illatoznak a magnólia fáktól. Az aranyat “újságosbódékból” árulják, mindenféle rácsok, biztonságiőrök stb. nélkül.

Én azt hittem, hogy “csak” egy nagy gazdagságot fogok látni, de sokkal sokkal többet láttam annál. Rengeteg féle ember él itt együtt a legnagyobb békében, nyugalomban. Fantasztikus hely. Azon leszek, hogy egy nap visszatérjek ide.

Kropkó Márti / Corporation Z