Amazonas.  A közösségi média jó hatása és a legnagyobb veszélye egyszerre körvonalazódott a tragikus esőerdőtűz körül. Az esőerdő már a populista brazil elnök érdekharcainak áldozata lett. Most összefogott érte a fiatalság, de a fake hírek itt is felütötték a fejüket. 

A sors keze, hogy épp Chilében jártam, amikor megláttam az első képeket  Amazónia lángragyulladásáról. Feltünhetett mindenkinek, hogy a közösségi média attól hangos, amitől a klasszikus média még nem túlságosan. Röviden megfogalmazva: sokan úgy gondolják, hogy az Amazonas esőerdő kigyulladását nem úgy karolta fel a mainstream hírközlés, mint ahogy alapvetően katasztrófákat szokott. Amíg a Notre Dame tüze a világ legnagyobb portáljainak címlapján látható, addig az Amazonas a közösségi média fő témája lett. Ezt egybekötötték sokan a környezetvédelem elhanyagolásával és innentől a hírek és a felháborodás gyorsabban terjedt az új generáción belül, mint egy futótűz, ami pedig a sors szomorú iróniája.

Új generáció vs. mainstream média

Megfogott, hogy a fiatalok movementje vált belőle. Amint aztán elkezdtem utánajárni a témának, szembetaláltam magam sokkoló hírekkel, melyekről sajnos messze nem beszéltek annyian, mint a tűzvészről.

Mennyi ebből az igazság, és miért került az Amazonas a generációs világnézeti hidegháború középpontjába? Mely arról szólt most már, hogy a Notre Dame avagy az Amazonas az a téma, amivel a világnak komolyabban törődnie kellene?

Tény, hogy az Amazónia ég. Sőt, idén 80%-kal több erdőtűz van csak Brazíliában, mint az előző évben. Az egyik fő ok, a helyi marhatenyésztés, amely miatt a farmerek az erdő különböző részeit leégetik. Jelen esetben is ezt tartják szakértők a legvalószínűbb oknak a tűz eredetét tekintve. Ennek óriási hatása is lehet ránk, hiszen az Amazonas esőerdő nem csak óriási mennyiségű állatfajnak ad otthon, de az oxigénünk 20%-át is gyártja. Így igenis terjesztenünk kell a híreket és felhívni a figyelmet a katasztrófára, az embereket változásra buzdítani.

Egy csavar sajnos mégis van. Bár “minden csapból szinte ugyanazok a képek folynak”, a legtöbbjük hamis. Két opcióval állunk legtöbbször szemben: vagy egy régi képet látunk az Amazóniáról, vagy pedig nem is a híres esőerdő látható a képen. Ennek a csapdájába estek politikusok, hírességek és olyan világsztárok is, mint Cristiano Ronaldo, Kylie Jenner vagy a környezetvédelmi megmozdulásaiért is tisztelt Leonardo DiCaprio.

Figyeljünk oda a bolygónkra, mert már igenis a mi generációnk felelőssége is. Osszuk meg a híreket, mindannyian tegyük meg a saját kicsi lépéseinket. Mégis, mielőtt megosztunk és cselekedünk, járjunk utána. Legyünk résen és szerezzünk egy saját igazságot és egy saját víziót mielőtt lépünk. Aki pontosan szeretne olvasni a képek eredeti forrásairól, annak ajánlom figyelmébe ezt a cikket.