Nagy András, Jordan gyűjtő írása a Netflix-en, egy egy hete indult sorozatról. Az  Utolsó tánc a Chicago Bulls 1997-98-as NBA szezonját mutatja be. Soha nem látott felvételeket mutat be a színfalak mögül. Az évet, mely Michael Jordan utolsó szezonja volt a Bulls-nál. Olvassátok ugyanakkora szeretettel, ahogyan ezt András írta a Corporation Z olvasóinak.

Szabad egy utolsó táncra?! Ok tudom sokaknak ez már csak egy letűnt korszak, illetve egy kissé elvont világ képe leginkább. Egy olyané, melynek fókuszában 3 darab viszonylag nagyobb méretű sötét bőrű sportoló egymás mellett állva néz egy irányba valamikor a 90-es évek vége felé. No meg mellé díszítésként elrejtve 4 fél pár (mert így- ennyi fért el a táskában??) ugyanolyan kinézetű cipő, különböző színekben, illetve egy picit másik fajta a lábamon. Vagyis mind az időt, mind a szereplőket és a csukákat illetően picikét a múlt. De mi a fene köze ennek a tánchoz, meg a mához?!

Bevallom őszintén nekem fiatalon így egyben rengeteg erőt adott ez a jelenség és most, vagyis a jelenben a sorozatot látva, izgatottan várva a további epizódokat. Nem a kedvencem, de önkéntelenül mégis fölcseng bennem a régi időkből szinte azonnal az a bizonyos “Újra itt van, újra itt van…” 22 hosszú esztendővel a történtek után a csapat, a Zen mester, aki a címet adta és az élén a No.23.

Ha akarom, ha nem, szinte a Covid-19 ellenszereként hat rám ebben a vészjósló vírusos világban. Igazi és valós gyógyír ez, szinte táncolni tudnék, hatásosabb így, itt és most bármely vakcinánál…számomra mindenképp. Vagyis ilyen módon ez a retro élmény pillanatok alatt hol mosolyt csal az arcomra, hol meg könnyet a szemembe, miközben reflexszerűen újabb emlékké transzformálódva villámként suhan át a retinámból egyenesen a lelkembe.

A valóságban meg csak ülök és azon merengek-a képernyőt bámulva, miközben a kulisszák mögötti látvány varázslata pörög előttem és íly módon ránt magával az oly ismert de mégis új kábulata percről percre, ahogy izgatottan nézem a korabeli felvételeket, hogy (te atyaúristen) még a legnagyobbak is mennyire esendőek, mennyire hasonlítanak ránk “kisemberekre”.

A  különbség “mindössze” annyi, hogy különösen Ő, ott a zseni a 23-as mezben a sor végén, tudott repülni (ami azért nem elhanyagolható tény), de egyébként ugyanúgy megvoltak a mindennapos küzdelmei és vérét verítékét, utolsó erejét adta hogy elérje a kitűzött célját. Bár ne hallgassuk el, hogy az izzadságszagnak a parkettán nem sokszor adta jelét, csak ha betegséggel küzdött, de általában valahogy azt is megoldotta és remegő lábakkal, hófehér ábrázattal is stílusosan, látszólag könnyedén cikázva győzte le korának és sportágának meghatározó alakjait….az összeset.

Az adott lépőin kívül, amit abban az utolsó szezonban viselt, talán a három arc-tekintet, ami ezen a poszteren a legárulkodóbb, az hogy micsoda erőfeszítést, elszántságot igényelt közösen megvalósítani azt a bizonyos kitűzött célt. Azt a végső bajnoki címet, valamint azt az utat, ami oda vezetett, amit mindenkinek látnia kellene MJ-től, a Bullstól, kosárlabdától és sporttól függetlenül is.

Azt az örökséget, stílust, amely az igazi védjegye lett és a G.O.A.T.-sághoz vezetett, azt amely lemondással, szerénységgel, alázattal, eltökéltséggel, mások iránti tisztelettel, eleganciával és a játék szeretetével volt, van kikövezve és ezáltal olyan értéket, üzenetet közvetít, hordoz magában mind a mai napig, ami mindentől független, egyetemes, örök, megismételhetetlen és felülmúlhatatlan.

Vagyis az a megfoghatatlan és soha el nem múló láthatatlan érzés-hit-eszme és egyben számomra csodás példa, miszerint csak annak fognak emlékezni az utolsó táncára, dobására, aki ki is érdemli azt. És a modern korban szinte egyedülálló módon Ő, még mindig a Levegő Ura, akire bárki fel(felé)nézhet, mert sokak számára reményt adott anno és reményt ad ma is. Így változtatva mindazok számára jobbá és szebbé a Föld nevű bolygót, akik hajlandók engedni a hívó szavának. Így vele együtt repülni és táncolni korlátok nélkül, önmagát és ellenfeleit sorba legyőzve, félelmet nem ismerve térben és időben vele közösen szárnyalva??.

Nagy András, vendégszerző, Corporation Z