A Reddit WallStreetBets fórumán kisbefektetők egy csoportja összefogott és betámadta a nagy kockázati alapkezelőket múlt héten, és az egekbe röpítette az olyan értékpapírok árát, mint a GameStop, az AMC Entertainmanet és a BlackBerry. Már Elon Musk is kiállt a kisbefektetők mellett a nagytőkésekkel szemben. 

Sok hagyományos befektető aggódik a kockázatos befektetés miatt, de a milliárdos Mark Cuban nem tartozik közéjük. Sőt, valójában 11 éves fia, Jake is kereskedett a Reddit közösségben az AMC és a BlackBerry részvényeivel, ahogy Cuban a CNBN Make it-nek  elmondta:  “Minden infót a TikTok-ról szerzett”. Szerdán még azt tweetelte Cuban, hogy a fia pénzt is keresett az üzleten, de csütörtökön tisztázta a CNBC Make it-nek, hogy “Jake még nem keresett pénzt.”

“Meg kell mondjam, hogy IMÁDOM IMÁDOM, ami a #WallStreetBets-en folyik” tweetelte Cuban. “Annyi éven át a High Frequency Traiderek front-running ügyletekkel (bennfentes információk felhasználásával) károsították meg a kisbefektetőket, most azonban a gyors és gazdag információáramlás és a kisbefektetések a kishalaknak is lehetőséget adnak a nyerésre.” Bár Cuban üdvözli a reddites kereskedőket, elismeri, hogy “néhányuk pénzt fog veszíteni, de végül is mindig így működött ez a piac” – mondta el a CNBS Squawk Box-nak csütörtökön.

“Nem ez az első alkalom, hogy a low float- vagy a nagy short állományú részvények válnak célponttá. Sok kockázati alapkezelő keresett egy csomó pénzt az évek során a nagy short állományú részvények levadászásával. Nem hinném, hogy ez a helyzet más lenne, csak ezúttal a támadást nem azok indították, akik szokták, és nekem éppen ez tetszik. ”

Ugyanakkor jónéhány tőzsdefelügyelő aggódik a GameStop-őrület miatt, a RobinHood és az Interactive Brokers internetes brókercégek pedig csütörtökön szigorítottak a GameStop, az AMC és a BlackBerry részvények kereskedésének feltételein. Persze mindezzel óriási felháborodást okozva.

De, hogy Cuban-t idézzük: “amikor semmiből jött emberek rámutatnak a piaci hibáira, az egy pozitív dolog.”

A napról napra változó történetnek sok tanulsága van, de egy biztosnak látszik, a tőzsde már nemcsak a nagyhalak “bennfentes homokozója”, a közösségi média egy új, fiatal, kockáztatni akaró rétegnek is lehetőségeket ad már a tőzsdézésben is. No persze, sokan közülük is nagyot fognak bukni, de ez a “sport” márcsak ilyen.

Jelenleg senki nem látja még a történet közepét sem…

CorporationZ
Forrás: cnbc.com, portfolio.hu