2016-ban Donald Trump, üzletember, közéleti szereplő (a WWE pankrátorligában is feltűnt már vendégszereplőként) mindenkit meglepett, amikor bejelentette, hogy indul az amerikai választásokon. Ami ezután következett, az, mint mindannyian tudjuk történelem.

Berki is indul Budapesten

Érdekessége ennek, mégis az volt, hogy egy amerikai hullámot indított el, hogy politikán kívüli szereplőkből, celebekből – majdnem – politikusok lettek. Három évvel később a budapesti főpolgármesteri címért többek között Berki Krisztián is kandidál, nem is kis sikerrel. De hogyan is váltunk újra, pár évvel később, olcsó amerikai adaptációvá?

Donald Trump 2016-ig nem egy olyan karakter volt, akinek lenne potenciálja a világ legnagyobb hatalommal rendelkező emberévé válnia. Valóságshow-kban szerepelt, a selfmade, provokatív, kissé pofátlan amerikai álom megtestesítője volt. Amikor 2016-ban bejelentette, hogy elnök akar lenni (ami később meg is történt), hírességek, személyiségek és akár mémek (Deez Nuts, Haramve) szintén megfontolóra vették a politikai karriert, voltak akik tényleg elindultak a választásokon.

Volt, aki ezt halálos komolysággal tervezte el és vitte véghez, voltak, akik egyszerűen egy vicces lázadást akartak tenni a politikai rendszer ellen és voltak, akik pusztán hatalomvágyból. Bár a trend elején olyan jelöltekről hallottunk mint Carly Fiorina, üzletember, pontosabban hölgy, a Hewlett Packard volt CEO-ja, akinek már egy kisebb politikai karrier a háta mögött volt (nála a napokban felmerült a hír, hogy 2020-ban indul a választásokon, de ezt a teóriát elég gyorsan le is zárta mindenki). És Ben Carson, a híres sebész, akik tényleges kampányokkal és tervekkel szaladtak neki ennek a kihívásnak, nagyon hamar eldurvult a helyzet.

Mémek az amerikai kampányban

Megérkezett Deez Nuts, pontosabban Brady C. Olson, aki egyszerűen híres mémet használt nevéül! Olson a kampánya idején 15 éves volt. Lehetsz ennyi idősen egyáltalán amerikai elnök?

Pontosan 20 év múlva. Mégis Deez Nuts név alatt elindult a választásokon. Rövid kitérő: A Deez Nuts név eredetileg egy mém, amelynek az eredetét 1992-ben egy Dr.Dre számon találjuk. Igazán virálissá mégis 2015-ben vált.

Brady kampányát pontosan nem lehet tudni, hogy mennyire szánta viccnek (eltekintve attól, hogy természetesen egy szatírikus elnökjelöltről beszélünk), de saját elmondása szerint változtatni akart az akkori Amerikai két-pártos rendszerén, be akart lépni harmadiknak, kicsit fellázítani az embereket. Ígyhát a mém neve alatt eldöntötte, hogy elnök lesz.

Ez most eddig lehet, hogy komolytalanul hangzott, de Deez Nuts 2015-ben, közvéleménykutatásokon, egész Amerikában szerzett 10 (!!!), ismétlem, 10 százalékot. Az adat még nagyobbnak tűnhet, hogyha beleszámoljuk, hogy Donald Trump hozzá képest csak 37, Hillary pedig 42 százalékot szerzett. A 2015-ös mémpolitika egyre nagyobb sikereket aratott, feltűnt Harambe, az internet kedvenc halott gorillája (valószínüleg gondolhatjátok már, hogy ő is egy meme), Deez Nuts kinevezett egy potenciális elnökhelyettest, a mácskáját Limberbutt McCubins-t.

Visszatérve a komoly jelöltekre, Donald Trump, a celeb történelmet írt. Kanye West, a világhírű rapper is tett több utalást arra, hogy megcélozná az oval office-t. Félelmetes ebben csak az, hogy valószínüleg elég jó eséllyel indult volna az elnökségért. A múltban politikailag többször is aktív volt, kiállt a feketék jogaiért, beszólt W. Bush-nak. Nekem a 2016-os amerikai választások ezért is szimbolizálják a közélet politikai fellángolását.

Amerikai politikai trendek itthon

Most, három évvel később Magyarországon szintén lecsapott ez a trend. A DK többek közt Kálmán Olgát, a volt politikai tv-riport indította. Vágó István, a KFC dobozon található arc hasonmása, a legendás műsorvezető, akinél hétről hétre próbáltak magyarok miliomosokká válni, a budapesti 11. választókerületben, az ellenzéki összefogás jelöltjeként, többek között Jobbik (!) támogatással, részt vesz a választásokon.

Nem meglepő, hogy az új karrierje miatt, már Puzsér Róbert is lecsapott rá. Pedig Puzsérnak nem kis szerepe volt a politikai celebadaptációban. Ő volt valószínűleg az első, korábban is ismert úriember, aki a budapesti főpolgármesteri választásokon fejébe vette, hogy induljon. A Sétáló Budapest akciója elég nagy sikereket is arat, habár az emberek hozzáállása Puzsérhoz mindig is megoszlott, kritikus személyiség, vannak akik szeretik, vannak akik utálják.

Berki is indul, hostess lányok is segítik a kampányban

Egy nagy meglepetést még tartogatott a következő budapesti főpolgármester esetleges kiléte. Berki Krisztián, a “herevasalás legendája” is elindította a kampányát. És ahogy az idő múlt az elmúlt hetekben, úgy tűnik, hogy ő is teljes beleadással belekezd. Erős kritika éri mégis azért, mert sokak szerint egy igazi kámpánytervvel nem állt elő, sokkal inkább csak közhelyekkel. És szintén beéri azzal, hogy csak egyszer-egyszer pár hostess lánnyal kiáll a standjához.

És mindezzel, akár hiszitek, akár nem, a legfrissebb adatok szerint Berki még így is jóval több aláírást gyűjtött mint Puzsér. Ezúton ki is merem jelenteni, hogy eljött a influencer-politikusok ideje. És még így is meglepően nagyon csekély a kapcsolat felvétele az új generációval.

Ha megvan az elérésed és az ismertséged, könnyen elérhetsz a politikai elitbe. Teljesen negatív ezzel szemben mégsem vagyok, bárkiből is lesz polgármester, akár celeb, akár nem, akár kritikus, akár nem, amíg a feladatok és a célok nemesek, és ténylegesen célba tudnak érni, nem leszek elzárkózva.

Trunk Tamás Dablty / Corporation Z