Szerző: Trunk Tamás DABLTY

Két nappal ezelőtt felmorajlott a divatvilág. ASAP Rocky, aki az új generációs nemcsak zenei, de legbefolyásosabb divatikonja, bejelentette az AWGE kreatív kollektívja legfrissebb kollabját Marine Serre-rel, aki az ikonikus hold-mintájával óriási nevet szerzett magának az elmúlt évben. Az első fotókon pedig rögtön feltűnt egy markáns pontja a kollekciónak. Egy Zwack Unicum poszter statement képként szolgál egy póló közepén. A hungarikum feltűnése egy popkulturális ikon divatkollekciójában sok kérdés vetett fel. Megtisztelő, hogy Zwack Sándor személyesen mesélt nekem a történet hátteréről.

Mindez mégis hogyan jött létre? Ahogy Zwack Sándor telefonon elmondta nekem: „Férfiasan bevallom, fogalmam sincs. De ez a legnagyobb karácsonyi ajándék. Mindez azt is mutatja, hogy mennyire relevánsak ezek a régi designok. Egy  ilyen kategóriájú  designer és stílusikon előveszi ezt, és azt mondja, hogy „wow, ez jól néz ki’”. Hiszen ez egy 1910-es Zwack Unicum poszter.”

ASAP Rocky Zwack-ot hord.
ASAP Rocky Zwack-ot hord.

Amikor a Supreme két évtizeddel ezelőtt lenyúlta a Louis Vuitton monogramot, a francia divatház perelt. Ma már bölcsebbek ennél a márka vezetői, rájöttek, hogy az együttműködés a kulcs. Bár máshonnan jönnek márkáik, azóta már kollabjaik is voltak. Magyar érdekeltségű történet volt néhány éve szintén, amikor Kanye West a „Göngyhajú Lány”-ból emelt át részleteket a „New Slaves” című számában. Presserék nem láttak fantáziát egy potenciális kollabban, szintén perre mentek. Kiváncsi voltam, mit most tervez a Zwack?

„Nekünk ez egy nagyon pozitív dolog. Tervezem ezt használni belső, magyar kommunikációban. Valószínüleg se Asap Rocky, se Marine Serre sem tudja, hogy ez egy ital. Írni fogok nekik, hogy itt vagyunk mi, a család és nagyon szépen köszönjük, ez nagyon menő. Legközelebb küldjenek egy pólót. Meglátjuk mi lesz majd a vége. Bevallom őszintén én nem tudtam, hogy ő pontosan ki, de amikor megmutattam mindezt a fiamnak, ő leesett a székről.” – mondta Zwack Sándor.

Ez nemcsak a Zwack tradíciót, de a magyar országmárkát is erősen építi tovább. Kiváncsian várjuk a fejleményeket. Nagyon köszönöm Zwack Sándornak a beszélgetést.

Az eredeti Zwack Unicum poszter 1910-ből.
Az eredeti Zwack Unicum poszter 1910-ből.