– Ez az egyik kihívás a ti generációtok számára, hogy képesek legyetek türelemmel várni dolgokra. A világ változik, felgyorsul, és olyan közegben nőttök fel, ami nem kedvez annak, hogy várjunk, vagy késleltessük a vágyainkat – fejtette ki Bereczki Enikő, generációs szakértő a Spirit FM CorporationZ műsorában.

CorporationZ. Az új generáció műsora a Spirit FM-en. Egy óra Trunk Tomival fiatalokról, nem csak fiataloknak. Stílus, sport, zene, tanulás és minden más, ami a Z generációt érinti.

Trunk Tomi (TT): Köszöntöm a hallgatókat, ez itt a CorporationZ műsora a Spirit FM-en, én Trunk Tomi, Dablty vagyok. Itt a CorporationZ-ben a legizgalmasabb témákat és a legfontosabb kérdéseket vitatjuk meg, elsősorban az új generációval kapcsolatban. Ehhez persze mindig szuper vendégeket hívok magamhoz, és ma sem lesz ez másként, hiszen itt van velem Bereczki Enikő, aki szintén egy generációkkal foglalkozó szakértő, aki az új generáció kérdését egy teljesen más szemszögből és perspektívából látja, mint én. Úgyhogy nagyon köszönöm Enikő, hogy ma velem tartasz és beszélgethetünk, sok érdekes témáról, de leginkább az adventről.

Bereczki Enikő (BE): Köszönöm szépen én is, hogy meghívtál engem.

TT: Talán sokakban felvetődött a kérdés, hogy advent hogyan kapcsolódik az új generációhoz, mitől új generációs téma ez. Először szerintem induljunk el onnan, hogy mi is az advent, mit jelentett az idősebb generációknak, akár a ti generációtoknak. Hiszen én 17 éves vagyok, teljesen a Z-generáció tagja, és ma arról fogunk beszélgetni, hogy ennek a jelentése hogyan változott meg, mennyire pozitív, vagy negatív irányba, és hogy lehet minél pozitívabb irányba vinni.

BE: Az advent az európai kultúrkörben mindig tele volt várakozással, ez már így van évszázadok óta, és nem csak az én generációmra jellemző. Maga a szó is – ha jól emlékszem – várakozást jelent, és Európában, melynek kultúráját nagyban meghatározza a zsidó-keresztény teológia, tanítás, nagyban jellemző volt, és még mindig jellemző karácsonykor, hogy várják Jézus megszületésének az ünnepét. És ilyenkor koszorúkkal, adventi koszorúval is készülnek, és ezen a gyertyák is különféle jelentéssel bírnak, ami szintén hozzátartozik a várakozáshoz. Például a rózsaszín gyertya az örömöt fejezi ki, hogy örülni kell azoknak a dolgoknak, amik körülvesznek, érdemes azokra figyelni, és hálásnak lenni ezekért a dolgokért.
Ami az én generációmra jellemző volt, hogy elsősorban advent a Mikuláshoz kötődött, az én emlékeim szerint, amikor is jött a Télapó és ki kellett tisztítani a kis csizmákat és vártuk az édességeket. Akkoriban nem volt olyan nagy túlkínálat, mint mostanában a boltokban,  és sokszor ezek a kis csomagok is sokkal limitáltabbak voltak, tartalmuk korlátozott volt, sokszor ilyen egyszerűbb csokigyárnak a télapói, amik annyira nem is voltak finomak, de mégis nagyon vártuk, mert  egyedi volt. Nem lehetett máskor csokitélapókat venni, szaloncukrot venni, és az is jellemző volt, hogy túl nagy ajándékot nem kaptunk Mikuláskor.
Előadással is készültünk a Télapónak és talán kicsit tovább is hittünk benne, mint a mai gyerekek, mivel nem jutott el hozzánk a neten keresztül minden infó a Mikulásról. Persze akinek voltak idősebb testvérei, lehet hogy a Mikulásban való hit előbb megingott.
Ami feltűnik, hogy sokkal hamarabb beköszönt az üzletekbe a karácsonyi dekoráció, már van hogy ősszel itt vannak ezek a kellékek, amik kicsit mintha siettetnék az ünnepet.
Ami nagyon más volt, hogy az ajándékok titkosak voltak, ritkábban kaptunk ajándékot. Ezért a nagy várakozások ünnepe volt a karácsony, a tágabb család is részt vett ezeken az ünnepeken.

TT: Azt gondolom egyre gyorsabban változik a világ, minden felgyorsul. Az én generációmat a most generációnak tituláljuk. Mennyire tud szerinted az én generációm, a z-generáció várakozni?

BE: Ez az egyik kihívás a ti generációtok számára, hogy képesek legyetek türelemmel várni dolgokra. A világ változik, felgyorsul, és olyan közegben nőttök fel, ami nem kedvez annak, hogy várjunk, vagy késleltessük a vágyainkat. Már az alfa generációsoknál is látszik, hogy szeretnének minél hamarabb választ kapni a kérdéseikre, igaz nekik az önkontrolljuk még nem fejlődött ki teljesen. Azt látom, hogy amiatt is nehezebb a mostani tinédzsereknek ez a terület, mert picit később nőnek fel bizonyos területeken. És egy olyan felgyorsult világ veszi őket körül, ami lehetővé teszi, hogy akár egy gombnyomással minden elérhető legyen.

TT: Ahhoz hogy igazán tudjunk várakozni, ahhoz fel kell nőnünk. Sokan mondják rólunk, hogy ez a generáció gyorsabban nő fel, köszönhetően a digitális térnek. De te úgy gondolod, hogy ez a felnövés, ez egy kicsit olyan hamis, látszat felnövés?

BE: Jó kérdés, sokat gondolkodom erről. Kettősség jellemzi a felnőtté válásotokat. Bizonyos szempontból hamar felnőtté váltok, mert olyan infókkal találkoztok, ami nem feltétlenül nektek való. Nem beszélve arról, hogy az infókból válogatni kellene, ami nektek passzol. Emiatt is kicsit felnőttesebben gondolkodtok, tájékozottság tekintetében a mai fiatalok sokkal előrébb járnak. De érzelmi területen nem biztos hogy be tudják építeni a mindennapjaikba mindezt. van egy fiatalságkultusz, trendi fiatalnak lenni, és menők a Disney filmek az idősebb korosztályban is. Sokan gyermekcentrikus nevelést alkalmaznak és nem csoda, hogy ebből sokan nem akarnak kitörni. A szülőknél gyakran jellemző, hogy ők is igyekeznek a lehető leghamarabb megadni mindent a gyerekeknek. Nem szokják meg, hogy milyen várni. Te szerintem kivétel vagy, akik olyan dolgokkal foglalkoznak, hogy rákényszerülnek a várakozásra. A sport pl. ilyen, a sikerhez idő kell.

TT: Ez egy szuper gondolat. Beszéltél te is arról, hogy milyen fontos, hogy a hit a Mikulásban, a Jézuskában meglegyen. Ahhoz hogy megtarthassuk a gyerekes ártatatlanságunkat, ehhez kell igazán felnőnünk. Nem régen Lappföldön jártam, meg is látogattam a Mikulást, igazán csodálatos élmény volt. Utána nem sokkal az EON-ban egy ünnepségen meséltem a gyerekeknek, hogy milyen fontos hogy keressük a csodákat az életünkben. Ebben van kulcs jelentősége az adventnek. Egyetértesz?

BE: Igen, teljesen egyetértek. Amit mondasz sokakat foglalkoztat ám. Nemrég egy srác írt a blogomra egy vendégcikket, hogy miért veszítik el a gyerekek az ártatlanságukat. Rámutat, hogy ezért a média is felelős. Ha valaki korlátlanul ott lehet a net előtt kicsi korától kezdve, sok olyan káros tartalomhoz hozzájuthat, ami őt megzavarhatja, ami lerombolhatja a csodákban való hitét.

TT: Mindent próbálunk lerövidíteni, pl. Tik-tok. Az advent varázsa ebben rejlik, hogy nem rövid, hogy várakozunk. Mi lehet a jelentősége a mai generáció számára?

BE: Egy picit jobban egymásra figyelünk, és megpróbálunk befelé is nézi. A folyamatos közösségi média használatnak van egy olyan hátulütője, hogy mások véleménye alapján határozzák meg önmagukat, ami sokszor félrevezető, főleg a nagyon fiataloknál. Ahhoz, hogy egészséges önbizalmuk legyen, jobb lenne, ha egy védettebb közegben tudnák kipróbálni magukat. Hasznos az ha szakítunk arra időt, ha nem mindig kintről jönnek a benyomások, hanem mi magunk alakítjuk ki, hogy mit gondolunk magunkról és a világról. És ehhez szükség van elcsendesedésre, elmélyülésre, és ilyenkor hasznos lehet az, ha picit “digitális böjtöt”, “digitális detoxot” tartunk, de legalább korlátozzuk, hogy mennyit vagyunk fent a neten. Sokszor ez még az idősebb generációnak is nagyon nehéz. Főleg most a járvány idején. Az advent ebben sokat tud segíteni, hogy azt sugallja: kicsit álljál meg, vegyél vissza.
Van egy bibliai idézet, hogy “Jó várni és megadással lenni az Úr szabadításáig” (Jeremiás siralmai 3:25-26 – szerk.). Azért juthatott ez eszembe, amikor gondolkodtam a témán, mert a régi embereknél a várakozás jó volt, ez egy erénynek számított, hogy valaki tud várni. Ez összefüggésbe hozható az önuralommal is. A várakozás segíti az önkontrollt. A mostani kultúra kicsit ez ellen hat, a gyorsaság lett inkább  a pozitívum. De ugyanakkor az emberi oldalhoz hozzátartozik, hogy kicsit visszaveszek, ebben az advent sokat tud segíteni.

TT: Amit még talán nem érintettünk annyira az az advent vallási oldala. Én egy nagyon vallásos családban nőttem fel, klasszikusan neveltek. Fontos téma ma is, azt lehet látni, hogy a vallás kérdése egy trendi dologgá kezd válni. Az adventnél azt kell látnunk, hogy többről van szó, nem akármire várunk. Mi lehet az advent jövője ilyen szempontból? Hogyan lehetne közelebb hozni a fiatalokhoz?

BE: Kanye Westet én is követtem egy ideig, óriási hatása van az amerikai társadalomra és kultúrára. Meglepő volt, hogy coming outolt a kereszténységével, megtérésével és mennyi embert tudott ezzel megszólítani. Ami nagyon meglepő volt, hogy mennyire őszinte volt, nem tagadta le azokat, amikkel küzd, mindent felvállalt, emberivé tette ez. Emiatt is vonzó a követői számára. De nem ő az egyedüli. Justin Bieber is ott van, vagány, amerikai pásztorral live-ol. A fiatalokat annyi impulzus éri, azt gondolhatnánk, hogy érdektelenek a vallások felé, de nem, sokan keresők közöttük a z-generációban is. Sokan telítődni fognak a körülöttük lévő dolgokkal, sokan ráébrednek erre, hiányérzet fogalmazódik meg bennük. Sok vallási szervezet, egyház online tartalmakat is feltesz, a közösségi médiában érik el őket. Arra számítok, hogy sokan kapnak innen adventkor üzeneteket és segítik őket akár az Istenhez való fordulásban is.

TT: Idén az adventnek külön jelentősége lesz, talán a kevésbé vallásosoknak is. A hála egy nemzetközi trenddé vált. Erről is szólt részben az új könyvem is, de kérdés, hogy meddig fog ez kitartani. A hála kulcsfontosságú dolog a létünkben, ez visz minket előre. Mit gondolsz a hálának idén más jelentősége lett?

BE: Igen, a koronavírussal felértékelődött a szerepe annak, hogy arra figyeljünk oda, amink van. Sokan kárvallottjai lettek, sokan elvesztették a munkahelyüket, a hozzátartozóikat. Sokaknak sikerült megújulnia a hálában, a külső kapcsolatok nem voltak annyira lehetségesek, jobban oda kellett figyelniük a szűkebb körükre, így jobban észrevettek ilyen dolgokat, amik fölött talán korábban elsiklottak. Ez lehet pozitív hozadéka ennek az időszaknak. Megbecsüljük jobban amink van és arra figyelni.
Amikor nehézségeket éltem meg, és kiutat kerestem, akkor könnyebb volt a kiút, amikor nem csak a szükségemre fókuszáltam, hanem arra is, hogy mi a jó.

Az interjú, a Spirit FM-es rádiós interjú szerkesztett verziója. A teljes rádió interjú itt érhető el.

Trunk Tamás / Dablty
Online szerkesztés: Bíró Mátyás
Fotók: Facebook.com/PanPeterStop/