George Floyd meggyilkolása a jogos felháborodás mellett, elítélendő erőszakos megmozdulásokhoz, bolt kifosztásokhoz vezetett USA szerte. A Nike egy olyan kampánnyal jött elő, amit még az Adidas is megosztott közösségi csatornáin, az összefogást hangsúlyozva. Youtube oldalamon én is foglalkoztam a kérdéssel.

A rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd ügye az emberekből a hosszú karantén után olyan emóciókat hozott ki, ami az egész országban zavargásokhoz vezetett. Sok százezren vannak kint az utcákon, a Black Lives Matter mozgalom stafétája alatt, hogy bőrszíntől függetlenül egyformán legyünk kezelve.

A mai fiatalok életében a márkák olyan szerepet játszanak, amilyet még egy generáció életében sem. Nagy a felelősségük és szerepük abban, hogy fontos társadalmi ügyekben ki merjenek állni.

A Nike egy olyan kampánnyal jelentkezett, hogy a jól ismert Just do it (Csak tedd meg) kampányüzenetüket átforgatva a For once, Don’t Do It (Kivételesen ne tedd meg) szlogennel álltak elő, ami igen merész lépés szerintem.

Még egy csavar az ügyben, hogy a sneaker piacon “ősellenségnek” számító Adidas megosztotta a Nike kampányvideóját azzal az üzenettel, hogy csak közösen tudunk változásokat elérni, amihez viszont összefogás kell. Ez a lépés az Adidas részéről azt üzeni, hogyha ők meg tudták osztani a legnagyobb riválisuk új kampányát a saját platformjukon, akkor ez mindannyiunknak sikerülhet.

A Floyd ügy azonban negatív irányba is fordult, nagyon erőszakos riotok, lázadások, sneaker bolt kifosztások vették kezdetét több amerikai nagyvárosban is, ami szörnyű dolog. A Sean Wotherspoon Round Two boltjait is kifosztották, pedig előző nap még a megmozdulások mellett posztolt Instagramján, másnap viszont ők maguk is áldozatokká váltak.

Sok sneaker fórumon téma persze a mostani helyzet, van akik azzal érvelnek, hogy egy ilyen fogyasztói világban a lázadásnak igen is a leghatásosabb módja az ilyen rablások, amivel meglepő módon igen sokan egyetértenek.

A La Haine, a Gyűlölet című kedvenc filmemből idézve: a gyűlöletből csak gyűlölet lehet. Az élet minden terén kerüljétek a gyűlöletet, legyetek pozitívak.

A teljes videó itt nézhető meg:

Trunk Tomi, Dablty