Kétórányi hanganyag szivárgott ki a Facebook belsős megbeszéléseiről.

Van abban valami keserűen vicces, amikor a Facebooktól szivárognak ki információk. Attól a cégtől, ami 5 milliárd dolláros büntetést kapott az USA-beli Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól adatvédelmi mulasztásokért. Ez a legnagyobb büntetés, amit eddig tech-cégnek osztottak ki. Ha minden nap elköltenénk 1 millió forintot, akkor is több mint 4000 év kéne ahhoz, hogy elérjük a kiszabott összeg értékét.

Október elején a The Verge kétórányi hangfelvételt jelentetett meg belsős Facebookos megbeszélésekről. A vállalat minden héten szakít időt arra, hogy az alkalmazottak egy kérdezz-felelek keretein belül bombázhassák Mark Zuckerberget, a cég alapító-ügyvezetőjét a kérdéseikkel. Két ilyen júliusi alkalomról szivárogtak ki hanganyagok, amelyek átiratából ezen a linken lehet szemezgetni (sajnos csak angol nyelven).

Több komoly témát is érintenek a kérdések, ebből látszik, hogy a vállalaton belül is hasonló dolgok foglalkoztatják az embereket, mint azon kívül. A Libra, a Facebook újonnan bejelentett digitális pénze; a TikTok jelentette növekvő verseny, valamint a tartalom moderálási folyamataikkal kapcsolatos kételyek.

Milyen az igazi Zuckerberg?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok is kivétel nélkül érdekesek. Viszont az talán értékesebb a nyilvánosságra került felvételekben, hogy ritka alkalmat nyújtanak arra, hogy megismerjük a kendőzetlenebb Zuckerberget.

Senkinek ne legyenek kétségei, ezek a válaszok is jó sok kommunikációs tanácsadó által megírt panelek alapján készülnek. De mégis érződik rajtuk, hogy lazább a hangvétel. Nincs meg az a magas fokú kimértség, mint amikor a nyilvánosság – vagy éppen egyre gyakrabban a felügyelő bizottságok – előtt kell felszólalnia a közösségi média atyaúristenének.

Nem véletlen az atyaúristen kifejezés. Visszatérő elem a válaszokban az, hogy döntési többsége van a cégnél. Annak ellenére, hogy tőzsdén jegyzett a Facebook, azaz jóformán bárki beszállhat – és be is száll – tulajdonosnak a vállalatba. Ez a speciális részvényeinek köszönhető, amiknek többszörös szavazati értéke van.

Az 1 milliárd dolláros ajánlat

Egyszer megemlíti azt, amikor 2006-ban a Yahoo meg akarta venni egy az egyben a céget 1 milliárd dollárért. (Emlékezzünk vissza, hogy most nyáron, az inflációt is figyelembe véve, 4-szer ekkora büntetést kapott a Facebook).

Úgy fogalmaz Zuckerberg, hogy ha akkor nem lett volna döntési többsége, biztos, hogy kirúgták volna a cégtől, amiért nem adta el az akkor 2 éves céget. Szerinte amiatt tudott a vállalat ilyen sikeres lenni, mert a szavazati többségével képes volt a hosszútávú célokat előtérbe helyezni – és igaza is lett.

Továbbviszi ezt a gondolatmenetet egy másik válaszban, amikor arról kérdezik, hogy hogyan tudja a részvényesek és a társadalom érdekeit is szolgálni egyszerre. (Azért arról megoszlanak a vélemények, hogy tényleg tudja-e).

Arról beszél, hogy amikor a milliárd dolláros ajánlatot elutasította, a felsővezetőinek a nagy része kilépett. „Ha egyszer túllépsz azon, amikor 21 vagy 22 éves vagy és tapasztalt emberek otthagynak, és kilépnek, azt mondják, hogy életed végéig bánni fogod ezt a döntést, amikor végül is nincs többé csapatod, és ezen túllépsz, az elég önbizalommal tölt el (nevet) azzal kapcsolatban, hogy tudsz hosszútávú döntéseket hozni és azok be is igazolódnak egy idő után.”

Valószínűleg igaza is van. Ha huszonévesen jobb döntéseket hozol veterán üzletembereknél, az azért alá tud pakolni az egódnak. Ha 35 éves korodra emberek milliárdjainak (2.4 milliárd felhasználója van a Facebooknak) változtatod meg az életet, az azért alá tud pakolni az egódnak.

De amikor egyre több helyről érkeznek kritikák a személyes adatok védelméről, milliárdos bírságokat osztanak ki és azzal gyanúsítanak, hogy tömegmészárlást segít az alkalmazásod, akkor érdemes lehet megállni egy pillanatra.

Vitathatatlan, hogy eddig a sikerhez az a híres mentalitás kellett, amit Zuckerberg honosított meg a Szílicium-völgyben: „mozogj gyorsan és zúzz”. Mostanra azonban olyan nagy lett a tét, hogy ezt nem engedheti meg magának. El kell kezdeni lassabban mozogni és mindent épségben hagyni. Ez az igazi hosszútávú gondolkodás.

Képforrás: QUARTZ

Búzás Balázs / Corporation Z