Az elektromos autók (EV) piacán jelenleg a Tesla diktálja a trendet, a zseniális Elon Musk cége úttörő a mesterséges intelligencia (AI) által működtetett elektromos autók fejlesztésében. Hamarosan azonban a szintén forradalmi újításairól híres Apple is piacra dobja saját fejlesztésű, AI technológiával működtetett elektromos autóját, ami teljesen átírhatja az EV-versenyt.

Ahogy az Apple esetében megszokhattuk, az Apple Car projektet is nagy titok övezi, de azért az évek során kiszivárgott információk alapján körvonalazódik egy kép, hogy milyen lesz a jövő autója a világ egyik vezető információ-technológiai vállalata szerint.

2014-ben több mint 1000 autószakértő és fejlesztőmérnök bevonásával egy saját elektromos jármű létrehozására az Apple elindította a „Project Titan”-t, az Apple Cupertino-i központjához közeli titkos helyen.

Az elmúlt években belső viszályok és vezetői problémák akadályozták a programot, az Apple Car project több vezetőváltáson is átesett, előfordult, hogy százával bocsátották el az alkalmazottakat, 2016-ban még az a hír is szárnyra kelt, hogy az Apple félretette autófejlesztő terveit. Ám az utóbbi időben kiszivárgott információk alapján az infotech multi túljutott a fejlesztési problémákon és nagyobbat álmodik, mint valaha.

Bár az Apple ritkán oszt meg részleteket arról, hogy éppen min dolgoznak, 2017 júniusában Tim Cook, az Apple vezérigazgatója megerősítette, hogy cége egy önvezérelő driving software-t fejleszt. „Az automata rendszerre fókuszálunk. Ez a projeckt gerince, amit nagyon fontosnak tartunk. Kicsit úgy tekintünk rá, mint az AI projektek anyjára. Ez talán a legbonyolultabb AI projekt, amin jelenleg dolgozni lehet” – árulta el a terveit az Apple CEO.

Az Apple Car csapat célja egy önvezető jármű létrehozása, amelybe használója betáplálja a célállomást és az autó elviszi oda „további beavatkozás nélkül, vagy csak nagyon csekély beavatkozással”. Az autó előtti forgalmi helyzetet harmadik fél által gyártott LIDAR szenzor fogja feltérképezni. 2017 óta folyamatosan teszteli az önvezető járműveket az Apple Kalifornia útjain.

A videón egy SUV látható, amint az Apple önvezető szoftverét teszteli

Új lendületet adott projektnek, hogy 2020 decemberében az Apple mesterséges intelligenciáért felelős vezetője, John Giannandrea vette át a Titán Projekt vezetését. Ugyanebben a hónapban a vállalat megerősítette, hogy valóban dolgoznak az Apple autón, és három-hat éven belül szeretnének piacra lépni vele. A Reuters szerint az Apple célja, hogy 2024-ben elkészüljön az Apple Car, de a neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo szerint erre 2025-2027-nél előbb kevés az esély.

Kuo szerint az autó lesz az Apple „következő sztár terméke” amelyhez a „önvezető chipet” az Apple tervezi és a TSMC gyártja. Ennek a chipnek köszönhetően autójuk képes lesz „jobban integrálni a hardware-t, software-t és a szolgáltatásokat”, mint bármelyik versenytársa az autógyártás piacán.

Az akkumulátortechnológiát  is új szintre kívánja emelni az Apple, ezért gyártási partnereivel jelentősen megnövelt kapacitású és hatékonyságú, „monocellás” akkumulátorok fejlesztésén dolgozik. Ming-Chiu Kuo szerint az Apple első járműve vázának alapját a Hyundai E-GMP elektromos jármű BEV (battery electric vehicle: tisztán elektromos autók kategóriája) platformja adja.

Kuo szerint az Apple Car-t a „legmagasabb kategóriájú” elektromos autóként fogják piacra dobni.

Hogyan fog kinézni az Apple Car? Még ez is titok, de az biztos, hogy külső megjelenésében is forradalmi lesz, ahogy az a jövő autójához illik.


Koncepció-videók az Apple Car design-ra

CorporationZ
Fotó: MacRumors.com, techstartups.com