A  Mesterséges Inteligencia Világkonferencia múlt héten zajlott Kínában. Elon Musk, a Tesla, PayPal alapítója  újra figyelmeztetett a mesterséges intelligencia veszélyeire. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű. A bolygónk ma már egy olyan szintre jutott el, amelyet egy ősember el sem tudna képzelni még vizuálisan sem. A technológia képes volt arra hogy egy egész társadalmat változtasson meg, minden automatizálódik, hatékonyabb megoldások születnek. De vajon jó ez nekünk? Ma 2019-et írunk és már életünk része a legfrissebb innováció: a mesterséges intelligencia.

Hol tartunk ma?

Az idő múlásával számtalan olyan megoldás született, amelyekkel fényévekkel hatékonyabban tudjuk elvégezni a dolgainkat. Gondolok itt például a telefonra, az akkumulátorra stb.  

Ezek mind olyan dolgok, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen az életünk. Az effajta innovációk hatást gyakorolnak a társadalomra, a gazdaságra, az ökoszisztémára és tulajdonképpen az egész bolygóra. Ma 2019-et írunk és már kopogtat az ajtón a legfrissebb innováció: a mesterséges intelligencia.

Ez az a fajta technológiai gondolkodásmód, amely emberi reakciót képes kiváltani, és emberi döntéseket tud hozni, majd ennek megfelelően feladatokat végezni. Ilyen például a Siri, illetve a Huawei Telefonokon megtalálható kamerákba is ez van beletáplálva. És ez csak két példa. Ezenkívül számos területen használják (egészségügy, közlekedés, oktatás stb.). Ez a technológia diagnosztikák alapján dolgozik és ezek feldolgozása után képes egy olyan eredményt adni, amely valós mértékkel bír.

ai, mesterséges intelligencia, trunk tomi, dablty, z-generáció

AI (analyticsinsight.net)

Miért nem jó?

Mivel ez egy robot, ezért nem fogja neked megmondani, hogy ne használd rossz dolgokra. Egy példa, a nyáron volt egy alkalmazás, amely a mesterséges intelligencia segítségével a fotókon szereplő lányokat vetkőztette le egészen hihetően. Természetesen az alkalmazás nem sokáig volt elérhető.

Amint korábban volt róla szó a mesterséges intelligencia hatást gyakorol a gazdaságra. Nos, ha hosszú távon ugyanilyen ütemben fejlődik, akkor ez előbb utóbb a munkaerőpiac változásával fog járni, kevesebb munkahely lesz. Az embert felváltja a mesterséges intelligencia és ezek fognak dolgozni helyettünk. Persze jelenleg még ez nem borítékolt, de miután egy Android alkalmazás megmutatja hogyan fogok kinézni 50 év múlva, akkor ott már el kell gondolkozni azon, hogy mi lesz a jövőben.

Kvak Barnabás/CorporationZ


A mesterséges intelligencia iskolai felhasználásának egy példájáról ebben a korábbi cikkünkben írtunk.