Cikkek százai foglalkoznak életvezetési tanácsokkal. A legtöbb bullshit.

Janan Ganesh, a Financial Times politikai szerkesztője, nem a szűken vett szakterületéhez kapcsolódó cikket publikált legutóbb. A szokásos influencer (mondjuk ha valaki a szó szoros értelmében influencer, akkor az egy újságíró) szöveggel kezdi az írását: „Sokan kérdeztétek, hogy…”. Utána viszont olyan jó gondolatokat oszt meg, hogy ez megbocsátható. A tanácsokat, pontosabban azok cáfolatát kifejezetten a Z generáció képviselőinek címezte, ezeket szeretném rövidítve elétek tárni.

Kiemeli, hogy olyan hülyeségeket szokott hallani másoktól értelmes „tanács” alatt, hogy úgy érezte, inkább ír egy ilyen listát, nehogy azokat kövesse a következő generáció. Én azt emelném ki, hogy ne csak a tanácsok címeit olvasd el.

Maradj igaz magadhoz

Inkább ne maradj igaz magadhoz. Az élet nagyon sok része színészkedés: megváltozik az akcentusod, ahogy feljebb lépsz a társadalmi létrán. Magabiztos akarsz lenni, amikor bizonytalan vagy. Amikor sikeressé válsz, akkor a fordítottja lesz igaz: alázatoskodsz és szerénykedsz. Ettől nem leszel őszintétlen magadhoz, az élet velejárója.

Ne hasonlítsd magad másokhoz

Ez egy jó módszer arra elvileg, hogy elkerüld a bizonytalanságot. De  jó módszer arra is, hogy alulteljesíts. Még azok is versenyeznek másokkal, akik egyébként nem kompetitív tevékenységet űznek: versenyeznek gyereknevelésben, vagy ismerkedésben. Ezt tetézi az, hogy az életben nem abszolút, hanem relatív körülményekben gondolkozunk: sokkal jobban zavar, ha a szomszédunk sikeresebb, mint ha valaki másról hallanánk, hogy ugyanilyen jól megy neki.

Kövesd a szenvedélyed

Hatalmas hülyeség (nem Janan szavai) két okból is. Egyrészt nagyon sok szenvedélyből vagy álomból elég nehéz pénzt keresni. Ilyen esetben pedig az álmaid – mondjuk a zenekészítés vagy a versírás – követése mínuszos. Az ilyen kreatív tevékenységek a vagyonos fiatalok bulija lehet.

A másik, hogy még ha karriert is tudsz kovácsolni a szenvedélyedből, egy része elmegy. Bármi, amit szenvedélyből csinálsz, sokkal kevésbé élvezetes, ha az egód és a megélhetésed múlik rajta.

Dolgozz az álmaidért

Egy ideig. De nincs határozott összefüggés az erőfeszítés és a siker között. Igaz, hogy a kemény munka még senki kárára nem vált, de egy idő után le tudja húzni a kedved, és akkor csak több kárt csinált, mint jót.

Spórolj most és későbbre is marad pénzed

Ez egy régi mondás, és érződik is rajta (angolul a „A penny saved is a penny earned” közmondást használja). Sok vagyontárgy jobban drágult az évek során, mint ahogy a bevételek emelkedtek. Ez pedig azt jelenti, hogy hősies spórolás kell ahhoz, hogy tudj magadnak házat venni.

A húszas években szerzett emlékek viszont életed végéig kitartanak majd. Csak menj biztosra, hogy ezek az emlékek többet érnek, mint néhány számjegy a nyugdíjszámládon. Spórolj többet a harmincas éveidben, vagy házasodj be egy vagyonos családba, ha nagyon muszáj. A legjobb dolgok az életben nem mindig vannak ingyen.

Az eredeti cikk ezen a linken érhető el angol nyelven.

Búzás Balázs a Financial Times cikke nyomán / Corporation Z